Готуємось до ЗНО, аудіозапис за темами 1 та 2. Вступ до історії України та Стародавня історія України

Тема 1. Вступ до історії України

Що таке історія по-перше історія поняття давньогрецького походження в перекладі означає дослідження оповідання про події. Батько історії Геродот писав свої історії про греко-перські війни, називав їх історіями. Історія це наука, яка вивчає людські спільноти від минулого до сьогодення. Історія України є складовою всесвітньої історії. А саме історія України, це та наука яка вивчає події, що відбулися на теренах сучасної території України, які народи заселяли цю територію. Вивчає хронологію подій.  З минулого до сьогодення історію людства поділяють на певні періоди, так з’явився термін – історична періодизація. Історична періодизація – це поділ історії на періоди що є історичними етапами суспільного або культурного розвитку. Історію України поділяють на наступні чотири періоди:

 це стародавня історія, яка була збільшення території України 1 млн років тому до Великого переселення народів:

Хронологічна періодизація:

1. Давня історія України – від появи першої людини (1 млн років тому) до V? ст. – виникнення перших слов’янських державних утворень (проте часто Давню історію України продовжують до ???? ст. остаточної загибелі Київської Русі).

2. Середньовічна історії України – V? ст. (або ???? ст.) до 1569 року – Люблінська унія – створення Речі Посполитої. Основні віхи періоду – Існування Київської Русі, удільний період, Русько-Литовська держава.

3. Нова історія України – 1569 – 1914 (або початок ?? ст. ) до початку Українських національних змагань під час Першої Світової війни. Перебування України у складі Речі Посполитої, а пізніше у складі Австро-Угорської та Російської імперій.

4. Новітня Історія України – Від 1914 року, продовжується і нині.  Основні віхи: Укранська національна революція, перебування у складі СРСР, незалежна Україна.

Давайте поговоримо про поняття хронологія, хронологія це наука про час, що встановлює точні дати історичних подій.  І інструментом для вивчення цього часу є – лінія часу.

Лінія часу являє собою пряму лінію, що має напрямок (від минулого до майбутнього), початок відліку, поділена на проміжки в одиницях літочислення (рік, століття, тисячоліття, ера)[1]. На лінії часу всі часові позначки від першого року нашої ери розміщено по зростаючій зліва направо. Спочатку перше тисячоліття, тоді друге і третє; спочатку перше століття, далі друге, третє аж до двадцять першого. Натомість усі часові відліки до нашої ери позначені на шкалі у зворотному порядку.

(матеріал https://uk.wikipedia.org/-лінія часу)

Пізнання минулого відбувається на основі вивчення історичних джерел. Що ж таке історичні джерела – це пам’ятки які утворені в процесі діяльності людини, вони зберіглися до наших днів. Завдяки цьому –ми вивчаємо історію. Типи історичних джерел:

 Речові

Усні

Писемні

Етнографічні

Кіно- та фотодокументи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *